We kunnen er niet omheen, corona is op dit moment bepalend voor ons leven. Maar niet alleen voor dat van ons, ook voor het leven van onze honden.
Velen van ons, waaronder ikzelf, hebben kort voor of tijdens de corona crisis een pup gekregen. Door alle maatregelen roept dit nieuwe vragen op, met hoofdzakelijk: “Hoe socialiseer ik mijn pup in tijden van corona?”
Dit geldt overigens niet alleen voor de hele jonge pups (tot 16 weken) maar zeker ook voor de oudere pups en jonge honden/pubers. Hoe goed zij ook zijn gesocialiseerd voor de 16e week, wanneer er nu niks wordt gedaan kan er desocialisatie optreden en is al je werk voor niks geweest. Kwestie van onderhouden dus!
Hoe pak ik dit aan?
In “normale” omstandigheden kunnen we met enige aanpassing onze hond met heel veel laten kennismaken. Denk aan een kop koffie drinken op het terras in de stad, de puppycursus, visite, kinderen op bezoek en op straat, de markt, de sportclub, gezellig een praatje maken terwijl de honden samen spelen, samen met de trein etc.
Veel van deze activiteiten kunnen dus op dit moment niet gedaan worden of we zijn dusdanig beperkt dat het zijn doel voorbijschiet. En dat vraagt creatief denken, want de ontwikkeling van je pup staat niet stil! Gelukkig hebben we in Nederland niet te maken met een complete lockdown en mogen we nog wel gewoon de straat op.
Stel prioriteiten
Wat is belangrijk voor jouw hond? Wat moet hij straks absoluut kunnen? Krijgt hij dagelijks te maken met fietsers, dan is dit iets om de prioriteit bij te leggen. Ga je misschien 1x per jaar met de trein, dan kan je dit gerust achterwege laten. Denk goed en realistisch na over hoe het dagelijks leven van je hond er straks uit komt te zien. Geef prioriteiten aan je socialisatie en bedenk hoe je dit op dit moment kunt oefenen. Een aantal belangrijke zaken waar vrijwel elke hond in Nederland mee te maken krijgt:
- Andere honden
- Andere mensen
- Fietsers, hardlopers, ruiters etc.
- Kinderen
Denk creatief!
Probeer te denk in oplossingen; wat is er nog wel mogelijk? Hieronder een aantal suggesties wat je zou kunnen doen:
- Ga naar een tuincentrum, hier zijn honden vaak wel toegestaan en kan je oefenen in het negeren van mensen
- Kinderen mogen nog wel met elkaar spelen, zoek een speelveldje op en ga met je pup op afstand kijken
- Zoek een bankje op bij een kruispunt van een fietspad, met dit mooie weer zijn er genoeg mensen die nog op de fiets stappen of lekker een rondje gaan rennen
- Ga eens bij de paarden in het weiland kijken
- Op de parkeerplaats bij de supermarkt. Samen vanuit de auto/open kofferbak kijken naar de mensen
- Pak je fiets en neem die eens een rondje mee met wandelen. Wel aan de hand natuurlijk 😉
- Kijk of er in de buurt iemand woont met een sociale hond, waarmee je ergens kunt afspreken waar de honden los kunnen spelen. Zelf houd je uiteraard de 1,5 meter afstand
- Gaat je hond straks mee op vakantie? Zet alvast eens de tent op in de tuin! Of oefen met de lijn die je gebruikt op je kampeerplek.
- Visite is lastig, maar gelukkig is het mooi weer. Vraag een bekende op de koffie in de tuin! 1,5 meter afstand en toch een goede oefening
- Werk aan de onderlinge band, onderling vertrouwen en veiligheid. Een pup die veilig gehecht is kan als volwassen hond de wereld aan. Speel spelletjes, geef ritme en voorspelbaarheid en heb vooral plezier samen!
En wat als de wereld straks weer “gewoon” is?
Dan verandert er veel voor je pup! Iedereen gaat weer aan het werk, de kinderen gaan weer naar school, de sportclubs beginnen weer… En dat betekent vooral ook dat ze alleen thuis moeten blijven. Denk hier nu alvast aan en begin met oefenen. Zo voorkom je straks problemen en nu heb je er de tijd voor.
Maar ga vooral ook straks door met socialiseren. De eerste weken zijn belangrijk, maar de periode erna, tot een leeftijd van ongeveer 2 jaar, is minstens zo belangrijk. Denk alvast na over wat je straks wilt gaan oefenen en hoe je dit gaat aanpakken. Houd er dan ook rekening mee dat je pup nog niet zoveel gewend is. Het zal weer drukker zijn op straat en je pup is weer wat weekjes ouder. Bouw hierin dus ook weer langzaam op, korte perioden en veel rust om alles te verwerken.