Problemen met gedrag

Alles wat een hond doet is gedrag, alles wat wij mensen doen is gedrag. Maar gedrag wordt probleemgedrag wanneer jij of je hond hier een probleem mee heeft. Wanneer een hond altijd de worst van tafel jat, kan dat voor jou een probleem zijn, het is tenslotte jouw worst. Maar je hond heeft een lekker maaltje en ziet dus geen enkel probleem. Dit zal dus vele malen lastiger zijn om af te leren, dan wanneer een hond bang is voor geluiden. Hij voelt zich niet prettig, want hij is bang, en jij voelt je niet prettig, want je wil graag dat hij zich goed voelt. 

Maar er is 1 overeenkomst; het achterhalen van het “waarom” van het gedrag zal zorgen voor de oplossing. De hond heeft net als de mens vele emoties, helaas kan hij ons deze niet vertellen. Door vele studies en observaties kunnen we gelukkig al wel heel veel van deze emoties zien bij onze honden. 

Wanneer je problemen ervaart met het gedrag van je hond gaan we samen op zoek naar de emotie achter het gedrag. We gaan als het ware op een avontuur in de belevingswereld van jouw hond. Wanneer we kijken naar wat jouw hond nodig heeft en wat jij hem hierin kunt bieden, is de eerste stap gezet. Vanaf hier gaan we stap voor stap verder tot jij en je hond weer als een gelukkig team verder kunnen!

Het veranderen van gedrag is geen quick-fix oplossing en elke casus vraagt om maatwerk. Voor een eerste kennismaking zie ik graag de hond in zijn natuurlijke omgeving, de plek waar hij normaal gesproken is. Zo kan ik een goed beeld vormen van de hond en van de problemen die jullie ervaren. Na deze eerste kennismaking krijg je een uitgebreid verslag met hierin adviezen hoe je kan beginnen. Afhankelijk  van de stappen die jullie maken en de impact van het probleem plannen we de volgende sessies in.  

Door te werken aan de onderliggende emotie zal het gedrag vanzelf veranderen. Bij het forceren van ander gedrag wordt er onnatuurlijk gedrag gevraagd en is de kans groot dat het ongewenste gedrag weer terugkeert. Het vraagt om een langere adem, maar geeft uiteindelijk een duurzaam resultaat. 

WhatsApp Stuur WhatsApp