De vakantietijd is weer begonnen, de kinderen zijn vrij van school van de eerste spullen voor de vakantie worden klaargezet. Het is nachtjes aftellen en iedereen heeft er zin in!
Neem jij je hond mee op vakantie of blijft hij thuis? En wat heb je geregeld voor je hond? En wat doe jij om je hond voor te bereiden?
Honden voelen zich het prettigste wanneer het leven voorspelbaar is en ze controle hebben over de situatie. Iets wat in alle voorbereidingen voor de vakantie toch vaak een heel stuk minder is. Er wordt veel heen en weer gelopen, spullen worden verplaatst en er heerst een sfeer van opwinding en enthousiasme. Of je hond nou mee gaat op vakantie of naar een oppas of pension gaat; er gaat iets veranderen in de dagelijkse routine…
Je kan het voor je hond makkelijker maken om hiermee om te gaan. Zorg dat de dagelijkse routine zoveel mogelijk gewoon blijft en dat je af en toe even tijd maakt om met je hond te bekijken wat er allemaal gebeurt. Laat hem eens lekker snuffelen aan de koffers, klapstoelen, zonnebrillen en alles wat je meeneemt. Zo kan je hem betrekken bij de voorbereiding en voelt hij zich niet vergeten.
Wanneer je je hond meeneemt op vakantie zijn er een aantal praktische zaken waar je aan moet denken. Ga je de grens over is het verplicht om je hond te hebben gechipt (check even of alle gegevens nog kloppen en pas dit aan wanneer dit niet zo is), moet hij een eigen paspoort hebben en is het verplicht om een rabiës-enting te hebben. Let op! Is je hond nog niet geënt tegen rabiës, doe dit dan op tijd. Na het geven van de enting, moet je nog 3 weken wachten voordat je de grens over mag. Informeer dus op tijd bij je dierenarts.
Voor sommige landen gelden nog andere regels, om er zeker van te zijn dat je aan alle eisen voldoet om je hond mee te mogen nemen, kan je kijken op www.licg.nl
Ga je met de auto op vakantie, zorg dan dat je je hond veilig vervoert in een eigen bench of met een tuigje aan de gordel. In vele landen is het verplicht dat de hond vastzit in de auto. Zorg onderweg dat het niet te warm wordt in de auto, stop regelmatig om even te wandelen en te eten en te drinken. Er zijn oplossingen om je hond in de auto tijdens het rijden te kunnen voorzien van water, maar sommige honden vinden dit niet prettig. Koop je een nieuwe bak of fles voor het water/eten onderweg, laat hem er dan thuis alvast aan wennen. Maak het lekker comfortabel voor je hond en tijdens die stop kan je ook lekker even knuffelen.
En dan zijn we op de plek van bestemming! Op de camping, in het huisje of hotel, het grote genieten kan beginnen. Zorg dat je hond alvast zijn eigen plekje heeft door zijn bench of kleedje een plek te geven waarvandaan hij mooi overzicht heeft. Laat hem even de omgeving verkennen door te snuffelen en te kijken. De meeste vakanties gaan naar de zon, zorg voor voldoende verkoelingsmogelijkheden voor je hond, maar wel zo dat hij een eigen keuze heeft om dit op te zoeken. Verkoelingshalsbanden bijvoorbeeld lijken heel fijn, maar hij kan hier niet van weg. Een koelmat kan hij op gaan liggen, maar ook ernaast. Voldoende drinken is altijd nog het allerbelangrijkste!
Blijft je hond thuis, bij de oppas of in het pension? Lees goed wat ze hier verwachten aan entingen, welk voer ze geven of wat je zelf mee moet brengen en of je een eigen kleedje of bench moet meebrengen. Een goede plek geeft rust voor je hond en voor jou, want je laat hem met een gerust hart achter. Ook voor je hond is het dan vakantie!
Wat je ook gaat doen; geniet ervan! Pak de rustmomenten met je hond, laat hem wennen aan de nieuwe situatie en ga samen ontdekken. Wie weet wat voor leuks je gaat tegenkomen, wat je anders misschien nooit had gezien… Heel veel plezier en rust lekker uit, fijne vakantie!
